English

galerija equrna, gregorčičeva 3
ljubljana, slovenija
+386 (0)1 25 27 123
+386 (0)41 220 654

info@equrna.si
ponedeljek - petek   12 - 19
sobote, nedelje, prazniki zaprto 

po predhodnem dogovoru odprto tudi izven delovnega časa

GALERIJA EQURNA BO SPET ODPRTA V PONEDELJEK, 19. OKTOBRA 2020.

---

FUČ FUK

Anne Baraou in Fanny Dalle-Rive

7. 10 - 4. 11. 2020

kuratorja Izar Lunaček in Arne Brejc

Anne Baraou (1965) in Fanny Dalle-Rive (1976)

sta med leti 2010 in 2012 na podlagi lastnih izkušenj ter zasliševanja prijateljev, znancev in popolnih tujcev sestavili sveženj stotih anekdot o zgrešenih posteljnih srečanjih: vsak pohojen prst, vsaka motnja vibracij in vsa neusklajena pričakovanja sta dokumentirali z elegantno risbo in subtilnim dialogom umetnosti stripa.

Leta 2019 je v Franciji celoten komplet izšel zbran v debeli bukli z naslovom Cul nul, kot Fuč fuk pa smo ga pravkar dobili tudi v slovenščini.

V čast tako izidu stripa kot obisku obeh avtoric v okviru festivala Tinta Equrna v sodelovanju z Zavodom Stripolis na ogled postavlja originalne risbe iz zbirke v kombinaciji s povečavami in poslikavami.

Knjiga je pa tudi na voljo. Cena? Sitnica.

Slab seks še nikoli ni bil tako zabaven.

Živel strip, živel Fuč fuk!

Kurirala: Izar Lunaček in Arne Brejc

Freske: Aja Sredanović

Finančna podpora:

MOL in Francoski inštitut

---

VRT, KI GA PREGANJA RAJ

v torek, 8. septembra 2020, ob 19h. 

Razstava rezidenčnih umetnikov festivala SONICA
8. -
27. september 2020

Razstava predstavlja nova dela petih mednarodnih umetnikov, ki delujejo na presečišču zvoka in drugih medijev. Nastala so v sklopu umetniških rezidenc festivala SONICA, ki umetnikom nudijo prostore podpore in umika, v katerih lahko nastanejo ideje in zametki novih del. Obenem pa smo razmišljali, kako bi lahko otoke oddiha umestili tudi zunaj galerijskih prostorov.


Proti koncu življenja, ko se je že soočal z boleznijo, se je Derek Jarman umaknil v kočo Prospect v sivi in surovi pokrajini Dungeness v bližini jedrske elektrarne in začel gojiti vrt. Njegov vrt je bil skrbno načrtovan: del pred hišo je bil urejen, del za hišo pa kaotičen, oba sta bila posuta s skulpturami in najdenimi predmeti in čeprav je bila pokrajina groba, je Jarmanu uspelo vzgojiti nekatere nove rastlinske vrste. Tako je sčasoma vrt dobival nov pomen: rastline so se upirale močnemu vetru, sonce, kot iz Doline smrti, se je spajalo z Derekovim bojem z boleznijo, se ji nato zoperstavljalo, in ko so rože vzcvetele, je Jarmanovo zdravje začelo pešati. V svojih vrtnarskih dnevnikih je Jarman zapisal: »Vse vrtove preganja raj. Toda samo nekateri so rajski. Moj je en od njih.« Ko Jarman razmišlja o vrtu, razmišlja o vztrajnosti, bujnosti, trdoživosti, o kontrastih, o nepravilnostih namesto o nadzoru. Vrt tako postaja časovna umetnost. Vrt kot prostor kontemplacije in kot celosten prostor služi kot ozadje festivala. Vrt kot osebni in zasebni, a kljub temu estetski in na pol javni prostor, namenjen obiskovalcem; in kot metafora za dialog s silami narave; vrt kot oblika odmika od sveta; vrt kot simbol eskapizma, identete in lastnine. Vrt kot kos zemljišča, prostor, h kateremu se lahko vračamo, navkljub ali ravno zaradi napetosti zunaj. Vrt, ki vedno raste, tudi, ko je zaprt; in vrt, ki ga oblikujejo okoliščine in ki ga preganja podoba raja.

Razstava v Equrni bo predstavila nova dela, ustvarjena posebej za to razstavo, ki vizualno umetnost prečijo z zvokom in se skozi video, grafiko, performans dotikajo vizualnih razsežnosti zvoka in glasbe. Ker smo se znašli v času krhkosti vrednot, struktur in ureditve sveta, nam razstava tako ponuja vpogled v umetniška dela kot vrtove v času pretresov. Vrtovi se neprestano spreminjajo in tudi dela na razstavi se ukvarjajo s spremenljivostjo, krhkostjo in nepredvidljivostjo.

Na razstavi sodelujejo umetniki iz mednarodnega prostora: Svetlana Maraš, Alois Yang, Simina Oprescu, Clara de Asis in Peter Kutin. Ob razstavi bomo organizirali serijo spremljevalnih dogodkov: pogovore z umetniki, vodstva, performanse in satelitne lokacije razstave, postavljene v javnem prostoru v mestne vrtove, ki jih bodo umetniki oživljali z zvočnimi kompozicijami.

Razstava je nastala v sodelovanju MoTe – Muzejem tranzitornih umetnosti in e Equrna. Projekt sofinancirata MOL Oddelek za kulturo, in Ministrstvo za Kulturo. Umetnike na razstavi predstavlja platforma SHAPE.